Przepis na Kartoffelsalat
Nie od wczoraj wiadomo, że każda lekcja, która wygląda inaczej niż ta spędzona tylko w ławce przed książkami i zeszytem jest atrakcyjna dla ucznia i ciekawa. W klasie VIa na HiK-u, przy okazji omawiania niemieckiej kuchni postanowiliśmy przyrządzić sałatkę ziemniaczaną czyli Kartoffelsalat. Uczniowie dowiedzieli się, że każdy rejon Niemiec ma troszkę inny przepis na ten specjał, ale generalnie różni on się on od polskiej wersji. Nie zapomnieliśmy oczywiście o zachowaniu odpowiedniej higieny. Do podstawowych czynności w tym dniu należało: krojenie, obieranie, rozdrabianie, mieszanie, doprawianie itp. Rezultatem był stół pełny sałatek, które pani Dorota Piechaczek nauczyciel języka niemieckiego i Hik-u musiała spróbować i ocenić. Uczniowie spisali się na medal, gdyż spod ich rąk wyszły wyśmienite sałatki. Zdobycie nowych umiejętności, poszerzenie wiedzy i ciekawy sposób na lekcję sprawiły, że była ona bez wątpienia bardzo udana.