Adwentowe wypieki
W grudniu nasza szkolna kawiarenka jest oblegana, tym razem zapachy cynamonu, anyżu gwiaździstego i goździków roznosiły się po szkole za sprawą klasy 6a, która w ubiegłą środę w ramach lekcji Historii i Kultury Niemiec przygotowywała świąteczne wypieki. W klimat prawdziwego Jarmarku Bożonarodzeniowego przeniósł nas zapach i smak „Kinderpusch mit Apfel”, czyli bezalkoholowej alternatywy grzanego wina sprzedawanej na jarmarkach. Było radośnie i pysznie.
W ramach przygotowań do wspólnego pieczenia uczniowie szukali przepisów na ciasteczka na niemieckojęzycznych serwisach kulinarnych, mierzyli się z autentycznymi tekstami i poznawali nowe słownictwo. Dzielimy się przepisem na Kinderpunsch, może i Wy zechcecie go przygotować dla siebie i swoich bliskich w domach, uczniowie klasy 6 polecają. Przepis znajdziecie w galerii zdjęć.
Szkoła jest beneficjentem programu „Laboratoria Przyszłości”, ze środków którego zakupiono niezbędne wyposażenie do przeprowadzania zajęć kulinarnych.
Małgorzata Pomykała